Den lilla svarta
Mode,  Tips

Den lilla svarta – ett måste i garderoben

Det viktigaste plagget i varje kvinnas garderob är utan tvekan den lilla svarta klänningen. Det spelar ingen roll vilket tillfälle det är, en svart klänning som sitter riktigt bra passar perfekt till varje tillställning. En klassisk look som ger en känsla av elegans utan att man behöver ta i för mycket. 

Alltid moderiktig

Jag såg ett citat för ett tag sen: “One is never over-dressed or under-dressed with a Little Black Dress.” – Karl Lagerfeld och det var det som fick mig att skriva den här artikeln. Jag tycker verkligen att det stämmer. Det är så bra sagt. Den lilla svarta går aldrig ur tiden utan kommer alltid att vara modern

Mitt tips är därför att ta tid på dig för att hitta den lilla svarta som är rätt för dig. Det är ett plagg som du kommer att ha många år i din garderob. Jag tycker också att det därför är värt att lägga lite mer pengar på just den här typen av plagg. 

Att ha en liten svart klänning i garderoben kommer att rädda dig från de stunderna av panik över att inte ha något att ha på sig. Vilket såklart är en galen tanke från början eftersom de flesta av oss faktiskt har mer än tillräckligt med kläder för alla tillfällen hemma. Men med den lilla svarta kan du vara redo på ett kick och även riktigt moderiktig. Det är så lätt att styla med ett par vackra klackar och smycken för en riktig festlig look. Vill du heller vara lite mer avslappnad funkar sneakers lika bra till klänningen. 

Den lilla svart är ett måste i varje kvinnas garderob. En klassisk look som skapades av Chanel men gjorde populär av Audrey Hepburn.

Historien bakom den lilla svarta

Jag tycker det är roligt att ta reda på var trender inom modevärlden kommer ifrån. Just den här klänningen uppkom på modescenen redan 1926 när Coco Chanel skapade en svart knäkort klänning. Med fördel kunde den användas vid festligare tillfällen. Det skulle dock dröja till 60-talet innan den lilla svarta ansågs en riktig klassiker och en viktig del i varje kvinnas garderob. 

Tack vare Audrey Hepburn’s roll som Holly Golightly i en av mina favoritfilmer Breakfast at Tiffany’s blev den lilla svarta vida känd. Klänningen som användes i filmen 1961 hade skapats av Givenchy och skilde sig lite från Chanels kreation med tanken var densamma. 

Svart hade alltid ansetts vara en färg som kvinnor endast bar vid sorg och absolut inget som användes annars. Jag skänker ett stort tack till Chanel och Givenchy för att de introducerade färgen inom modevärlden. Jag skulle inte klara mig utan svart! 

Den lilla svarta har förändrats

Självklart har den lilla svarta förändrats under årens gång. Du kan idag hitta alla möjliga modeller och skärningar på klänningarna. Gillar du att vara trendig så kan du garanterat hitta en ny stil på din lilla svarta varje säsong. Det kan vara roligt att ha lite olika stilar på den i garderoben om man gillar att variera sig. Eller om man som jag nästan bär endast svart. 

Läs mer här om hur klänningen har förändrats under åren.

Vad du än väljer att satsa på när det gäller skärning och stil på just din klänning så är det ett plagg du behöver ha i din garderob!