Warszawa perfekt för en weekend
Resor

Warszawa – perfekt för en weekend

Polens huvudstad Warszawa har allt för en perfekt weekendresa! Rik och fascinerande historia blandas med moderna inslag och shopping i den sprudlande staden. Det här är verkligen ett ställe du inte ska missa!  

Lätt att ta sig till Warszawa

För det första så är det superenkelt att ta sig till Warszawa, med flyg är du där på ett par timmar! Och när du väl har landat så går det enkelt att ta sig i till staden på bara en liten stund då det går bussar dygnet runt. På ca 30 min och 10kr senare är du framme. Men detta är om du väljer att flyga till Chopinflygplatsen, annars får du räkna med en längre resa. 

Warszawa en mysig stad 

Warszawa är den perfekta staden att strosa runt i, men vill du uppleva mer värme och sol så kolla här! Det finns vackra kvarter med underbar arkitektur och det kryllar av kafeer för den som vill dricka en god kopp kaffe. Ett besök i gamla stan är ett måste, men det som är lite fascinerande här är att den inte alls är så gammal. Under andra världskriget blev stora delar av staden förstörd, just precis den gamla delen så den har byggts upp igen för att se ut som den gjorde innan! 

Gamla stan ligger precis bredvid floden och här är det mycket som händer just på sommaren. Många lokalbor träffas här för att umgås och ibland har de även event här. 

Missa heller inte universitetsområdet som ligger alldeles intill gamla stan. Det är ett riktigt mysigt område med fina byggnader och där du även hittar det välkända hotellet Bristol dom du kan besöka om du vill ha lite lyx. 

Ett annat hett tips om du vill ta något gott att dricka med en härlig vy över Warszawa på kvällen är att gå till Marriott Hotel – de har en härlig bar med underbar service! Det går absolut inte att slå den utsikten.  

Warszawa perfekt för en weekend. En mysig stad med mycket att uppleva. Missa inte den goda polska maten.

Warsawas historia och sevärdheter 

När du besöker Warszawa så kan du inte missa att lära dig mer om det som har hänt här! Jag rekommenderar starkt ett besök på Warsaw Uprising Museum som handlar om Polens historia och Warszawaupproret! Det är ett riktigt välbyggt museum och lämnar ingen oberörd! 

En riktigt mäktig byggnad som du inte kan undgå att se är Kulturpalatset! Det var en ofrivilliga gåva från Sovjetunionen som Polen fick betala största delen av. Här finns ca 3300 rum och vill du så kan du åka upp till 30e våning för en magisk utsikt över staden! Det får du inte missa. 

Vill du se något lite mer färgsprakande så ska du ta dig över floden till stadsdelen Praga där Neon Museumet ligger! Här kan du beundra en massa olika neonskyltar som har bevarats genom tiderna efter andra världskriget! 

Den polska maten 

Till sist vill jag också nämna att verkligen prova den polska maten! Den är precis som svensk mat väldigt “matig” och traditionen sträcker sig långt tillbaka i tiden. Varje region har sina egna specialiteter men det du absolut inte får åka från Warszawa hem utan att prova är Pierogi. Det är polens svar på dumplings och kan vara fyllda med grönsaker eller kött med kryddor. Eller så kan de ha en söt fyllning med bär. Verkligen ett måste, så himla gott!